Blog

1 jaar KernCreatie

And suddenly you know.. It’s time to start something new and trust the magic of new beginnings 🎈 1 jaar KernCreatie20180531_185402-01

Iets meer dan een jaar geleden hakte ik de knoop door om voor mezelf te beginnen. In het begin was het spannend, nieuwe dingen doen en ervaren. Begonnen met dromen en ideeën najagen en voortdurend door blijven ontwikkelen. Ontdekken, creëren, verbinden, inspireren, soms met hobbels en kuilen, maar altijd positief vooruit! Ik heb al veel mooie dingen mogen doen, vanuit vertrouwen en denken in mogelijkheden. Hier ben ik vooral trots op!
Daarnaast ben ik dankbaar voor de mensen om me heen die erg belangrijk waren! Elkaar helpen, kennis delen en samenwerken. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden en samen is veel leuker. Dus dankjewel iedereen 😀

Waar word ik nou echt blij van? Mensen! Mensen die groeien en daar blij en enthousiast van worden! Het begint met bewustwording. Vooral dat moment dat er zichtbaar een kwartje valt en ogen gaan stralen. En als er vervolgens stappen worden gezet en positieve energie gaat stromen is het heel mooi om bij te mogen dragen aan dat ontwikkelingsproces.
Ik word ook blij van teamontwikkeling. Interactie tussen mensen, beweging, inzicht en groei en dat samen doen!
Vandaag weer zo’n dag. Ik mag een team begeleiden in hun ontwikkeling gericht op communicatie en samenwerking, o.a. met gebruik van het DISCmodel. Mooi om daar de week mee af te sluiten en dag 1 van het 2e jaar mee te beginnen!

#kerncreatie #ontwikkeling #mensen #teams #loopbaancoaching #training #1jaar

Een vrij gevoel, ook na de vakantie

Een vol hoofd, veel te doen, een drukke agenda, veel moeten (van jezelf) en zo is er weer een week voorbij. Het gaat snel, weken vliegen voorbij en het is alweer bijna pasen.

Weet je nog hoe je je voelt als je op vakantie bent? Een gevoel van vrijheid, niets moeten en alles wat niet belangrijk is loslaten!
20180203_142612.jpg Vaak kun je op vakantie je hoofd leegmaken en denk je na over hoe je dingen anders gaat doen als je thuis bent. Je denkt na over wat je nou echt belangrijk vindt en hoe je meer kunt genieten van je tijd. Wat maakt het dan toch dat we, zodra de vakantie voorbij is, we gewoon weer verder gaan met al die drukte? Om na een paar weken te concluderen dat we weer heel hard toe zijn aan een nieuwe vakantie.
Bij deze een aantal tips om ook na de vakantie dit gevoel van vrijheid (in je hoofd) vast te houden. Want:
Vakanties zijn fantastisch voor een vrij- ‘niks moet’ -gevoel, maar vrijheid zit in jezelf, niet in je omgeving.

 • Wat vind jij belangrijk?
  Vraag jezelf dit regelmatig af. Op vakantie zie je vaak alles helder omdat je afstand hebt genomen en dingen los kunt laten. Wanneer je dan terug komt van vakantie schieten we vaak weer in onze oude modus van ‘moeten’ en ‘verwachtingen’. Deze modus zijn onze eigen gedachten in ons hoofd die het gevoel van vrijheid blokkeren. Vraag jezelf eens af wat je allemaal moet van jezelf? Welke verwachtingen je hebt van jezelf? Of welke verwachtingen denk je dat anderen van je hebben? Kom even terug bij jezelf en bedenk wat jij echt belangrijk vindt. Wat moet jij doen  Wat wil jij doen?
 • Laat los wat je niet kunt veranderen.
  Op vakantie raken we meer los van alle zorgen thuis en op het werk. Als we thuis komen gaat ons hoofd weer ‘aan’. Gedachten, piekeren, zorgen.. Ze zijn er weer. Bedenk dat dit gedachten zijn. Creaties van jouw eigen hoofd. Het is een mindset. Ga je toestaan dat deze gedachten jouw stemming bepalen of ga je de dingen loslaten die toch alleen maar energie kosten? Probeer dingen los te laten die je niet kan veranderen. Waar zou je mee kunnen beginnen?
 • Dingen die energie geven
  Doe meer dingen die je leuk vindt en die je energie geven. Creëer een positieve balans tussen dingen die energie kosten en dingen die energie geven. Natuurlijk zijn er ook wel eens dingen die je niet zo leuk vindt. Probeer dan te kijken hoe deze dingen bijdragen aan een mooi resultaat. Zodat ook de vervelende dingen van betekenis kunnen zijn.
 • Creëer vrije ruimte in je agenda.
  Blader eens door je agenda en kijk waar je wat vrije ruimte voor jezelf kunt creëren. Ruimte om even je hoofd leeg te maken na een paar drukke afspraken. Ruimte om even tot rust te komen voor een druk avondprogramma. Gewoon even ademruimte voor jezelf. Op vakantie geven we onszelf die ruimte en hoort dat erbij, maar kennelijk is dat na de vakantie niet zo gewoon. Maak hier verandering in en creëer meer ruimte voor jezelf. Al is het maar even om ergens een kop koffie te halen en lekker naar buiten te staren.

 

 

Beren op de weg?

Januari 2018. Hoe gaat het met jouw ideeën en plannen voor het nieuwe jaar? 2018
Wil je een andere baan? Wil je voor jezelf starten? Misschien heb je veel ideeën, maar weet je niet hoe of waar je moet beginnen.

Hoe zien jouw beren op de weg er uit?:
Je vraagt je misschien af of je het wel kan..?
Of je genoeg kennis en ervaring hebt…?
Wat als je de verkeerde keuze zou maken..?
Wat als het geen succes zou worden..?
Wat als het toch niet bij je past..?
Al deze belemmerende gedachten zorgen ervoor dat je vastloopt…

En waarschijnlijk kijk je op 31 december 2018 terug op een jaar waarin er weinig veranderd is. Wil jij dit niet? Wil jij ECHT iets veranderen?
Investeer dan in jezelf aan ga aan de slag met onderstaande punten:

 • Inzicht in belemmerende gedachten:
  Stop met denken vanuit angst. Deze belemmerende gedachten komen vanuit vroegere ervaringen en gedachten die je behoeden voor teleurstelling, onzekerheid en onveiligheid. Deze heb je oorspronkelijk gecreëerd om je te beschermen, maar ze kunnen je ook tegenwerken.
 • Inzicht in veranderingen:
  Realiseer je dat het veranderen van patronen, gewoontes en vaardigheden tijd kost. Veel mensen hebben op 1 januari nieuwe voornemens en komen rond 15 januari tot de conclusie dat het niet gelukt is om de goede voornemens echt door te zetten. Waarom?
  Omdat ons brein meer tijd nodig heeft. Volgens neurologisch onderzoek doen we 95% van alles wat we doen onbewust, op de automatische piloot dus. Dat betekent dat we maar 5% bewust doen, 5% om dingen echt te veranderen. Dit is niet veel en betekent dus ook dat verandering tijd en doorzettingsvermogen kost!
 • Van kleine stappen naar grote successen
  Zet jouw (loopbaan)dromen, wensen en ideeën om in een concreet actieplan, maar maak het niet te groot en complex. Hoe groter je ideeën en plannen, hoe moeilijker het vaak is om deze ook echt te realiseren. Dit komt omdat je het ziet als een groot plan. Deel je plan op in kleine concrete en realistische stappen. Stel doelen op korte termijn, bijvoorbeeld per maand of per week en daarna per half jaar.
 • Investeer in jezelf en in jouw ontwikkeling.
  Als je niks verandert, verandert er ook niks. Dus begin met investeren in jezelf om je dromen en ideeën waar te maken. Creëer zelf kansen door initiatief te nemen en neem de regie over je eigen ontwikkeling. Dit zal ook tijd en energie kosten, maar bedenk zelf dat jij het waard bent om in te investeren. Begin met wat je zou willen veranderen. Wat wil je leren? Wat zou je nog willen doen?
 • Sta open voor verandering en nieuwe kansen.
  De meest beperkende denkgewoonte is om alle nieuwe informatie te toetsen aan wat je al weet (Napoleon Hill). Er is moed nodig om oude en vertrouwde dingen los te laten en open te staan voor nieuwe kansen en verandering. Er is moed nodig om ons gevoel te volgen. Dit betekent dat we uit onze comfortzone moeten komen en dat is vaak spannend. Daarom blijven we soms langer hangen in een situatie die niet meer passend is, terwijl we dan ook eigenlijk al lang weten dat er verandering nodig is.

Dus…
Wacht niet op het juiste moment om iets te veranderen, maar start er nog vandaag mee!

Begin met:

 • Inzicht in jouw belemmerende gedachten en veranderprocessen
 • Een concreet actieplan opgedeeld in kleine realistische stappen
 • Een ontwikkelingsplan als onderdeel van je actieplan waarbij je investeert in jezelf
 • Open staan voor nieuwe kansen, ideeën, veranderingen en mooie nieuwe ervaringen

Wat is jouw unieke kracht in de digitale wereld van morgen?

Onze maatschappij verandert. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. De digitale wereld is niet meer weg te denken. Steeds meer digitale tools die ons leven eenvoudiger maken en data blijft zich maar opstapelen. Er wordt gesproken over internet of things, virtual reality, dataopslag in de cloud. In het onderwijs duikt de term 21st century skills steeds vaker op. Vaardigheden die nodig zijn om goed te kunnen functioneren in de digitale toekomst. Vernieuwende organisaties zoals Uber en Airbnb maken gebruik van de digitale revolutie en lijken hierin succesvol te zijn. Snelle veranderingen hebben een impact op ons werk en de huidige functies. De agile-aanpak die toegespitst is op snelle veranderingen wordt steeds meer gevraagd.
We zijn zoveel bezig met veranderen en aanpassen aan alle ontwikkelingen dat we niet de tijd nemen om stil te staan, het oude loslaten en ruimte maken voor echte vernieuwingen. Ricardo Semler sprak al over het tijdperk van de wijsheid. Er is steeds meer technologie, worden we er slimmer van of worden we er wijzer van?
Wat als je alles wat je op dit moment doet uit kan gummen en opnieuw kan inrichten?
Als organisatie of als werknemer. Wat zou je willen doen als je op ieder moment iets totaal nieuws zou kunnen beginnen?

createEnerzijds zijn we steeds meer digitaal actief in een 24uurs economie die altijd aan staat en anderzijds hebben we behoefte aan balans en zingeving. We willen ontwikkelen, bijdragen en ervaren. We willen van betekenis zijn en ons verbonden voelen.
Wat is jouw unieke kracht in de digitale wereld van morgen?

Wat is jouw unieke kracht?

Waar ligt jouw focus? Op je sterke of zwakke punten? unieke kracht
In onze hedendaagse maatschappij ligt de focus vaak op het verbeteren van je zwaktes. Je werkgever die je wijst op verbeterpunten of mensen om je heen die je aanspreken op je zwaktes. Bezig zijn met het verbeteren van je zwaktes kost veel energie en je beleeft er weinig plezier aan. Vaak levert het weinig op, behalve een grote berg frustratie.

Als we ons alleen blijven richten op het verbeteren van onze zwaktes, proberen we alleen maar meer zoals iedereen te worden. Alleen…
We zijn toch niet gemaakt om precies hetzelfde te worden als de rest?!
Het zijn juist onze kwaliteiten en onderscheidende sterktes die ons uniek en succesvol maken!

Dus stop met het verbeteren van je zwaktes en focus op jouw uniek kracht, waarin jij kunt uitblinken! Alles wat je aandacht geeft groeit. Wanneer je inzicht hebt in jouw kwaliteiten en onderscheidende kracht kun je die gebruiken als jouw speerpunten in je werk. Hier krijg je meer energie van en het zorgt voor meer werkplezier.
Dus.. Wat is jouw unieke kracht?
 

Volg je dromen, niet andermans verwachtingen

dromen verwachtingen
Wat verwacht je van jezelf?
Wat verwacht je van anderen?
Wat verwachten anderen van jou?
We hebben allemaal verwachtingen van onszelf en van anderen.
Dit is normaal, ze zijn gevormd door je opvoeding en de maatschappij. Heb je vroeger geleerd dat het belangrijk is om altijd voldoende eten in huis te hebben omdat je misschien bezoek krijgt, dan is dit iets wat je gewoon normaal vindt om te doen en je verwacht dit misschien ook van anderen.
Het kan zijn dat er een moment komt dat een bepaald denkpatroon of verwachting niet meer bij ons past omdat we veranderen. Dan is het goed om deze los te laten. Denk eens na welke verwachtingen je dromen van nu in de weg staan…? Waar zijn deze verwachtingen op gebaseerd? Zijn ze realistisch?

Word je bewust van belemmerende verwachtingen
 • De eigen verwachting:
  Stel, je bepaalt je doelen voor vandaag en je verwacht van jezelf dat je alles gaat halen en gewoon meteen goed gaat doen. Dan blijkt, door wat voor reden dan ook, dat je niet aan je eigen verwachting kunt voldoen. Dit voelt niet fijn en je kunt een hekel krijgen aan jezelf en je gedrag. Hierdoor ben je minder positief over jezelf en zit je minder goed in je vel. Denk eens na over je eigen doelen. Misschien moet je de lat iets lager leggen en ook tijd maken om te genieten.
 • De zelfbedachte verwachting die iemand anders zou kunnen hebben:
  We denken vaak voor anderen en vullen zelf in wat iemand anders zou kunnen denken. Zo ook met verwachtingen. Bijvoorbeeld dat je denkt dat mensen bepaalde verwachtingen hebben van jou. Zoals je werkgever, je ouders, je vriend of vriendin of je vrienden. Denk eens na waar deze gedachten op gebaseerd zijn. Zijn ze wel realistisch?
 • De verwachting die jij hebt van anderen:
  Kun je herinneren dat je wel eens boos geweest bent omdat iemand niet deed wat jij verwachtte? Bedenk eens waarom je precies boos was. Wat irriteerde je? Welke verwachtingen had je van de ander en waren deze realistisch?
Maak het jezelf gemakkelijker door verwachtingen los te laten. Word bewust van je eigen verwachtingen en die van je omgeving en probeer ze los te laten. Dan kun je veel meer genieten van de dingen om je heen en je eigen dromen volgen.

Luister naar jezelf in de stilte..

garden-2483534_1920

Hoe ziet jouw vakantie eruit dit jaar? Neem je ruimte voor jezelf om op te laden en te genieten? Kies even voor jezelf en neem af en toe even een momentje in stilte. Stilte is een bron van ontspanning en wijsheid. In de stilte kun je gedachten laten passeren en je hoofd leegmaken van dingen die je moet of verwacht van jezelf. Laat los en geniet.
Door stilte creëer je ruimte om te luisteren naar je eigen gevoel en wensen. Op die momenten kom je tot jezelf en voel je wat jij belangrijk vindt in het leven. Tijd voor een nieuwe baan, meer vrije tijd of een betere balans, schrijf het op en ga er na de vakantie mee aan de slag. Misschien voel je nieuwe inspiratie en ideeën borrelen, waar je energie van krijgt. Als je hoofd weer vol raakt, schrijf dan ook deze gedachten op, zodat je ze niet kwijt raakt. Als je je gedachten opschrijft maak je weer ruimte om even te kunnen genieten van helemaal niks doen..

Door je te ont-doen van al je moeten, ont-moet je jezelf

Ont-moetenBijna vakantie. Het is weer zo’n tijd. Alles moet nog worden afgehandeld voor de vakantie! Iedereen heeft het druk, geen tijd en veel te doen. Je hoofd is gevuld met stress die je ervaart van alle taken die je hebt op een dag. Het ‘het-is-bijna-vakantie-gevoel’ gaat vaak samen met ‘ik-moet-nog-zoveel-doen-gevoel’. We moeten naast onze alledaagse dingen thuis ook nog rapporten schrijven, werk afmaken en administratie bijwerken.
Deadlines naderen, projecten moeten worden afgerond en in ons privéleven is het niet anders. Afsluitende schoolfeesten, sportdagen en ineens is iedereen jarig!
Wanneer neem je tijd voor jezelf? Doe je dat pas als je vakantie hebt?
Of in het weekend? Of een kwartier ’s avonds op de bank?
Maak tijd en ruimte voor jezelf door je even te ont-doen van al je moeten. Dan voel je meer rust, ben je meer ontspannen en krijg je ruimte voor fantastische ideeën en inspiratie vanuit jezelf.

Hoe?
Je kunt je ont-doen van al je moeten door alles op te schrijven wat je denkt dat je moet doen. Schrijf het op zodat je het niet vergeet en laat het dan los door er niet meer aan te denken. Je hebt het toch al opgeschreven. Creëer ruimte in je agenda en stel prioriteiten. Dat betekent ook nee zeggen tegen afspraken die niet perse hoeven.
Neem dan even een ontmoetingsmomentje met jezelf met een kop thee, een goed boek of gewoon heerlijk even dagdromen. Een kwartier per dag? Probeer het eens uit en je zult zien dat je meer rust ervaart in deze drukke tijd.

“Kun je herinneren waar je van droomde voordat de wereld je vertelde wie je moest zijn?”

DromenWeet je nog toen je een kind was.. En alles mogelijk was. Geen belemmeringen.. Geen opgelegde denkpatronen. Weet je nog toen je kon dromen.. En mocht dromen? Alles kon en alles was binnen je bereik.
Heb je afgelopen jaar iets gedroomd? gewenst? gedacht? gehoopt? gedaan? Wat je ook ECHT wilde?
Ga vandaag aan de slag met je dromen! VERANDER WAT JIJ BELANGRIJK VINDT! Voordat je 10 jaar verder bent en denkt had ik maar..

Check dit leuke filmpje van Six Fingers: Vernieuwing begint bij dromen

We zijn zo gevormd door onze omgeving, de verwachtingen van de maatschappij en onze opvoeders dat we vergeten waar we ooit van droomden.
We mochten ooit dromen en wensen en toen moesten we de schoolbanken in. Het dromen werd ons afgeleerd en er werd ons verteld wat we moesten doen en hoe we ons moesten gedragen. Er waren verwachtingen waar we aan moesten voldoen, er moest een diploma gehaald worden. Langzamerhand zijn we vergeten hoe het ook alweer was om te dromen buiten de lijntjes die er liggen.

Je dromen waarmaken is gewoon het allerleukste en gaafste wat er is! Ik gun iedereen om hun dromen te volgen en hun angsten te overwinnen. Het geeft je energie en laat je stralen! If you can dream it, you can do it!

Wil jij ook je dromen volgen, maar zie je vooral nog angsten en belemmeringen op je pad? Misschien kan ik je helpen om je dromen waar te maken en stappen te zetten. Je kunt contact opnemen via het contactformulier.

Hé werk, ik vind je leuk!

WerkplezierHaal jij voldoening uit je werk? Beleef jij plezier in je werk? Krijg jij energie van je werk? Ontdek hieronder hoe je dit kan vergroten.

Je ervaart meer plezier in je werk als jouw drijfveren en kwaliteiten matchen met je werk(omgeving). Je drijfveren geven aan waarom je iets graag doet en vormen de kernwaarden in je werk. Wel handig natuurlijk als je weet wat jouw kernwaarden zijn 😉

Kernwaarden zijn de diep verankerde overtuigingen waarmee je verklaart waarom iets belangrijk vindt. Je kernwaarden zijn de overtuigingen waarom je iets doet. Ze zijn gebaseerd op jouw emoties en zitten op je gevoelsniveau. Kernwaarden in je werk worden ook wel loopbaanwaarden of loopbaanankers genoemd. Je loopbaanwaarden zijn je sleutel tot motivatie om te werken en dit geeft je energie!
Je voelt je beter je plek als jouw loopbaanwaarden terug te vinden zijn in je werk of studie.

Oefening: Welke loopbaanwaarden vind jij belangrijk in je werk?

Kies uit onderstaande lijst 10 loopbaanwaarden die voor jou het belangrijkste zijn. Pak 10 ‘geeltjes’ of stukjes papier en schrijf iedere waarde op een apart papiertje.
Ga nu de 10 loopbaanwaarden met elkaar vergelijken en maak een top 5. Als je moest kiezen, welke vind je dan écht belangrijk? Leg deze bovenaan.
Kun je deze loopbaanwaarden uit je top 5 ook terugvinden in je baan? Als je op deze vraag veel “ja” kunt antwoorden, heb je waarschijnlijk meer plezier in je werk!

• Creativiteit
• (Persoonlijke) ontwikkeling
• Sociale contacten
• Autonomie
• Zekerheid
• Status
• Afwisseling
• Humor
• Financiële beloning
• Macht
• Altruïsme
• Structuur
• Maatschappelijke bijdrage
• Vrijheid
• Onafhankelijkheid
• Balans (privé en werk)
• Uitdaging
• Invloed hebben
• Gelijkwaardigheid
• Veelzijdigheid
• Avontuur
• Verantwoordelijkheid
• Innovatie
• Hulpvaardigheid
• Vindingrijkheid, pionieren
• Collegialiteit
• Competitie
• Respect
• Kennis & expertise
• Waardering
• Samenwerken
• Loyaliteit
• Zorgvuldigheid
• Zorgzaamheid
• Toewijding
• Onafhankelijkheid