Volg je dromen, niet andermans verwachtingen

dromen verwachtingen
Wat verwacht je van jezelf?
Wat verwacht je van anderen?
Wat verwachten anderen van jou?
We hebben allemaal verwachtingen van onszelf en van anderen.
Dit is normaal, ze zijn gevormd door je opvoeding en de maatschappij. Heb je vroeger geleerd dat het belangrijk is om altijd voldoende eten in huis te hebben omdat je misschien bezoek krijgt, dan is dit iets wat je gewoon normaal vindt om te doen en je verwacht dit misschien ook van anderen.
Het kan zijn dat er een moment komt dat een bepaald denkpatroon of verwachting niet meer bij ons past omdat we veranderen. Dan is het goed om deze los te laten. Denk eens na welke verwachtingen je dromen van nu in de weg staan…? Waar zijn deze verwachtingen op gebaseerd? Zijn ze realistisch?

Word je bewust van belemmerende verwachtingen
  • De eigen verwachting:
    Stel, je bepaalt je doelen voor vandaag en je verwacht van jezelf dat je alles gaat halen en gewoon meteen goed gaat doen. Dan blijkt, door wat voor reden dan ook, dat je niet aan je eigen verwachting kunt voldoen. Dit voelt niet fijn en je kunt een hekel krijgen aan jezelf en je gedrag. Hierdoor ben je minder positief over jezelf en zit je minder goed in je vel. Denk eens na over je eigen doelen. Misschien moet je de lat iets lager leggen en ook tijd maken om te genieten.
  • De zelfbedachte verwachting die iemand anders zou kunnen hebben:
    We denken vaak voor anderen en vullen zelf in wat iemand anders zou kunnen denken. Zo ook met verwachtingen. Bijvoorbeeld dat je denkt dat mensen bepaalde verwachtingen hebben van jou. Zoals je werkgever, je ouders, je vriend of vriendin of je vrienden. Denk eens na waar deze gedachten op gebaseerd zijn. Zijn ze wel realistisch?
  • De verwachting die jij hebt van anderen:
    Kun je herinneren dat je wel eens boos geweest bent omdat iemand niet deed wat jij verwachtte? Bedenk eens waarom je precies boos was. Wat irriteerde je? Welke verwachtingen had je van de ander en waren deze realistisch?
Maak het jezelf gemakkelijker door verwachtingen los te laten. Word bewust van je eigen verwachtingen en die van je omgeving en probeer ze los te laten. Dan kun je veel meer genieten van de dingen om je heen en je eigen dromen volgen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: